Mini-Trate Portugheze – Pasteis de Nata / Belem

Un dulce decadent ,pe care recomand să nu îl ratați în caz ca ajungeți vreodată în Portugalia. De când am mâncat prima dată în Belem m-au cucerit și cum în Romania nu se găsesc decât rar și în puține locuri mi-a fost cam greu să îmi  satisfac pofta , așa ca am început să caut o rețetă.

Am găsit rețeta de mai jos și spre surprinderea mea au ieșit exact ca și cele pe care le-am mâncat în Lisabona și nu au fost greu de făcut deloc.

Prietenii mei nu s-au putut opri din mâncat , o să impresionați pe toată lumea cu aceste mini tarte care miros și au un gust minunat.

INGREDIENTE

  • 800 g foietaj
  • 350 g zahăr tos
  • 500 ml lapte
  • 180 ml de apă
  • 65g făină albă de grâu 000
  • 7 gălbenușuri (140g)
  • o jumătate de păstaie de vanilie
  • coaja de la o jumătate de lămâie
  • un praf de scorțișoară sau un bețigaș de scorțișoară

MOD DE PREPARARE

Aluatul :

Întindeți foietajul cu un sucitor, după care împăturați-l și puneți-l în congelator timp de 10 minute (procedeul cum trebuie împăturit foietajul apare detaliat în link-ul de la sfârșitul acestui articol).

Între timp tapetați cu hârtie specială o tavă de brioșe sau formele de brioșe de aluminiu.

După ce ați scos de la frigider foietajul tăiați bucăți de circa 2 cm și începeți să îl întindeți cu degetele ușor în tava de brioșe sau formele de brioșe de aluminiu (procedeul cum trebuie întins foietajul apare detaliat în link-ul de la sfârșitul acestui articol) până când terminați aluatul.

Puneți tava/ formele în congelator până preparați crema.

Pasteis de Nata

Crema :

Pre încălziți cuptorul la 250 grade.

Amestecați apa cu zahărul într-o oală și puneți la foc mediu siropul.

Cronometrați exact 3 minute de când începe să fiarbă și apoi opriți focul , lăsați la răcit până aveți nevoie de el din nou.

Dizolvați făina cu un sfert din cantitatea de lapte ( dacă mai este necesar mai adăugați lapte, trebuie să obțineți o pastă ca și un bulion gros).

Laptele rămas se pune pe foc împreună cu lămâia și scorțișoara și se încălzește fără a se fierbe.

Când laptele s-a încălzit luați-l de pe foc și adăugați făina amestecată cu laptele amestecând ușor până obțineți o compoziție omogenă.

Puneți compoziția înapoi pe foc și amestecați încontinuu până când începe să fiarbă și se îngroașă.

După ce crema s-a îngroșat se ia de pe foc și se strecoară pentru a îndepărta  coaja de lămâie , bețigașul de scorțișoară și eventualele cocoloașe.

În crema astfel strecurată se adaugă încet siropul de zahăr amestecând încontinuu , apoi se lasă să se răcească puțin înainte de a  adaugă gălbenușurile de ou.

După ce crema s-a răcit se adaugă gălbenușurile încet unul câte unul amestecând încontinuu – crema este gata.

Asamblare :

Scoateți tava / formele din congelator și umpleți formele ușor cu crema (nu umpleți până sus deoarece crema o să crească și se poate să iasă din forme).

Coaceți în jur de 15-17 minute până crema crește și încep să apară pete ușor maronii deasupra.

Se pot servii și calde și reci după preferință , au ieșit 30 de mini tarte ( depinde puțin de cât de mari sunt formele pe care le folosiți ale mele au fost medii ).

YAMI YAM la Pasteis de Nata !! :*

Pasteis de nata

 

INFORMAȚII NUTRIȚIONALE

167 Kcal mini tarta

249 Kcal pe 100 g

Ingrediente Grame Calorii Kcal Carbohidrați Grăsimi Proteine Sodiu Zahăr
Foietaj 800 2,904 317 160 49 0 0
Zahăr Tos 350 1,355 350 0 0 0 0
Lapte 1,5% 500 220 24 8 15 1 24
Apă 180
Făină albă de grâu 000 65 225 48 1 7 0 1
7 gălbenușuri 140 385 4 31 19 238 1
Jumătate de păstaie de vanilie 5
 
TOTAL 2040 5089 743 200 90 239 26
* pentru a calcula numărul aproximativ  de calorii folosesc calculatorul de pe http://www.myfitnesspal.com/ și http://calorii.oneden.com/ . Acest tabel conține informații estimative!

 

Rețea originală și video : https://www.youtube.com/watch?v=r_sU6Yph8vE

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s